Kocken & Grisen

Chark

Smakrikt och spännande mathantverk i Roslagen

En Grymt god historia

Historien startade för många år sedan då Tottie började jaga vildsvin och bestämde sig för att han skulle försöka ta tillvara på hela djuren och få ut maximalt med smak utav alla detaljer. Därför blev han extra exalterad över lufttorkingens älda konst. När Totties Mat (som företaget då hette) hittade lokalerna i Älmsta, där vi än idag har vårt cateringkök fick vi möjlighet att göra det professionellt.

Utöver 10 år av experimenterande har Tottie även utbildat sig hos Eldrimner – resurscentrum för mathantverk i Jämtland. 

Projektet startade våren 2019 med Väddösalami som   blev väldigt uppskattad som en av  mycket få lufttorkade nitritfria lokala hantverkskorvar. Och sedan dessa har sortimentet växt med fler och godare salamis.

Priser och utmärkelser:

Får-Tacka-Salami - Silvermedalj i Marverk Stockholm 2019

Väddösalami - Bronsmedalj i SM i Mathantverk 2020

Bre-Hot - Bronsmedalj i ÄT-Stockholm 2022

 

Vår senaste nyhet:

Hösten 2022 var det äntligen dags att lansera vår "Bre-Hot". Detta är vår egen version av den Italienska bredbara salamin: 'Nduja

Vi passade på att ställa upp i  mathantverkstävlingen: ÄT-Stockholm redan innan produkten fanns på marknaden. Juryn älskade vår produkt och vi tog bronsmedaljen. Ett fantastiskt sätt att lansera en produkt på tycker vi.

Här bredvid  kan ni se Reklamfilmen för vår nyhet "Bre-Hot".

Hur används Bre-Hot:

Vår Bre-Hot  är en bredbar het salami. Precis som namnet antyder är den betydligt mjukare i konsistensen än en traditionell salami. Bre-Hot blir som godast om den får bli varm eller iallafall lite ljummen, då växer smakerna.  Servera på rostat bröd, pizza, varma mackor eller i nykokt pasta. Ät och njut!

Våra återföräljare

Kocken och Grisens produkter:

Svensk salami och premiumcharkuterier, alla charkuterier är fria från nitritsalt.

Väddösalami

En grovmalen premiumsalami gjord på mogna grisar från Roslagen. Salamin är kryddad med havssalt, rostade fänkålsfrön, vitlök, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

Svin-God Salami

En grovmalen premiumsalami gjord på svenska bökande vildsvin. Salamin är kryddad med havssalt, vitlök, svartpeppar, timjan, rosmarin och enbär. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

Svin-Stark Salami

En grovmalen premiumsalami gjord på svenska bökande vildsvin. Salamin är kryddad med havssalt, paprika, vitlök, svartpeppar, chili, rosmarin och ingefära. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

Tryffelsalami

En grovmalen premiumsalami gjord på mogna grisar från Roslagen. Salamin är kryddad med havssalt, tryffel, vitlök, rosmarin och svartpeppar. Korven stoppas i oxtarm. Mognadstid ca 8 veckor.

Mangalitza Salami

En grovtärnad premiumsalami gjord på glada ullsvin från Sörmland. Salamin är sparsamt kryddad med havssalt, vitlök och lite svartpeppar för att lyfta fram råvarans karaktär. Mognadstid ca 10 veckor.

Bre-Hot Salami

En  smakrik och het bredbar salami! Används i matlagning  eller som köttsmör. En Bre-Hot innehåller endast 4 ingredienser: Griskött, havssalt, chili och paprika. Det är  valet av grisar, kvaliteten på kryddorna, mjölksyrningen och mognaden på 8 veckor som avgör.   Finns både som salami och  uppvispad i glasburk.

Ros Pig

En lufttorkad skinka där råvaran får tala för sig själv. Skinkan innehåller endast två ingredienser; Skinka och havssalt. Resten av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Mognadstid ca 6 månader.

 

Gris Le Ham 

En lufttorkad karré där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med ingefära, rosmarin och äppelmust av Ingrid Marie-äpplen från Norrtälje Musteri. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna karré är inspirerad av den italienska Coppa. Mognadstid ca 9 månader.

Gris a la Malsta

En lufttorkad kotlett eller filé där råvaran har saltats med havssalt och kryddats med rökt paprika, chilipeppar och vitlök. Mestadelen av smaken kommer genom tid, mognad, bakterier, mögel och kärlek. Denna köttbit är inspirerad av den spanska Lomo al Pimentón. Mognadstid ca 6 månader.